Vanaf de oprichting in 1880 tot 1968 heeft het Harmonieorkest onafgebroken o.l.v. Belgische dirigenten gestaan. In 1962 veroverde Sainte Cécile onder leiding van Hubert Vanderweckene in het Concertgebouw te Amsterdam voor de eerste keer de landstitel in haar historie. In 1968 gaf Vanderweckene het stokje over aan de eerste Nederlandse dirigent, Wiel Jacobs; gevolgd door Hennie Ramaekers (1977), Alex Schillings (1989) en de huidige dirgent Jan Cober (1995). Hij veroverde in 2009 met Sainte Cécile de wereldtitel tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) te kerkrade. Eveneneens werd voor de vierde maal in haar historie de nationale titel veroverd in de hoogste afdeling!
Onder leiding van Hennie Ramaekers werd in 1982 een LP gemaakt met uitsluitend Belgische marsmuziek. Twee jaar later, in 1984, werd het harmonieorkest ingedeeld in de door de Nederlandse Bond voor Blaasmuziek nieuw gevormde hoogste afdeling: de ‘Concertafdeling’. Onder leiding van Alex Schillings kwam de eerste CD van Sainte Cécile op de markt. Schillings was tevens stuwende kracht achter de reorganisatie van de (geheel interne) muziekopleiding en het opstarten van het jaarlijkse jeugdmuziekkamp met meer dan 100 deelnemers. Schillings introduceerde verder het interne solistenconcours: de Sainte Cécile Trofee.
Met Jan Cober op de bok vestigde Sainte Cécile zich aan de top van de internationale HaFa-wereld. In 2013 en 2009 werd onder zijn leiding de wereldtitel veroverd tijdens het WMC te Kerkrade en werd Sainte Cécile voor de vijfde keer in haar historie Nederlands Kampioen in de hoogste afdeling. Daarvoor behaalde Sainte Cécile al diverse ereplaatsen tijdens diverse deelnames aan het WMC te Kerkrade (respectievelijk 3e en 2e plaats in 1997 en 2001) en het winnen van het Mini WMC te Kerkrade in 2007. In 2001 en 2007 werd Sainte Cécile Nederlands kampioen in de ‘Concertafdeling’. Onder leiding van Jan Cober werden diverse (live) cd’s opgenomen met zowel werken van hedendaagse HaFa-componisten als transcripties van het grote symfonische repertoire. Sainte Cécile bracht verder Nederlandse, Europese en wereldpremières, met werken van o.a. de componisten K. Husa, B. van Beurden en H. Badings.
Sainte Cécile is een vereniging die veel bekendheid geniet in binnen- en buitenland. Dit kan men afleiden uit de vele uitnodigingen die het orkest door de jaren heen ontving. Het orkest gaf concerten in België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Spanje. In diverse grote steden in Polen werden concerten gegeven tijdens een concertreis in 1992 op uitnodiging van het Poolse Ministerie van Cultuur. In september 1996 concerteerde Sainte Cécile, als enige amateur-groepering, bij de openingsmanifestaties van het Festival van Vlaanderen in Gent (B). In 1999 werd door Sainte Cécile met succes deelgenomen in de hoogste afdeling, Section Honeur, van het wereldberoemde muziekconcours “Certamen” in Valencia, Spanje. In 2007 en 2009 verleende Sainte Cécile medewerking aan concerten van de bekende Limburgse zanger Gé Reinders in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht. In 2008 ontving het orkest de uitnodiging om ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) een openluchtconcert te organiseren. Enkele duizenden bezoekers in het kasteelpark genoten van de gezamenlijke uitvoering van de Ouverture ‘1812’ van Tchaikovsky. Wegens groot succes werd deze uitvoering in hetzelfde jaar herhaald in Theater aan het Vrijthof in Maastricht als opening van het nieuwe culturele seizoen. In 2011 maakte Sainte Cécile een concertreis naar Luxemburg met concerten in Echternach en Luxemburg (stad). In 2012 werd een concertreis naar Oostenrijk gemaakt. Sainte Cécile verzorgde het openingsconcert van Mid Europe Schladming en speelde op uitnodiging tijdens de Innsbrucker Promenadenkonzerte. Sainte Cécile wordt tevens regelmatig uitgenodigd voor de prestigieuze concertcyclus ‘verrassende ontmoetingen’ in Tilburg.