loading...

Openstelling Kasteel Eijsden
kasteel Eijsden
Locatie: Kasteel Eijsden
Datum: 5 en 6 september 2009
Tijdstip: van 10.00 tot 18.00 uur
Toegang: Volwassenen: € 7,50
kinderen tot 12 jaar: € 5,00

Op zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 vanaf 10.00 tot 18.00 uur opent Kasteel Eijsden haar deuren voor het publiek. Deze openstelling is uniek omdat dit Kasteel slechts eens in de 2 jaren toegankelijk is. De eigenaar van Kasteel Eijsden is de Belgische graaf Marcel de Liedekerke de Pailhe, vader van graaf Raphaël de Liedekerke de Pailhe, de huidige President van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. De opbrengsten van deze openstelling zijn ten bate van genoemde harmonie, die in 1880 is opgericht door René Graaf de Geloes van kasteel Eijsden.
Het kasteel is gebouwd in de Maaslandse Renaissancestijl, een typische bouwstijl in de streek, gelegen in de driehoek Luik-Maastricht- Aken. Kenmerkend voor deze bouwstijl is het gecombineerd gebruik van rode baksteen, mergel en hardsteen. Kasteel Eijsden is omgeven door lanen, tuinen, een park en weilanden. Een monumentale beukenlaan fungeert als toegangsweg naar de ingangspoort. De gazons en de barokvijver met fontein vertonen duidelijke kenmerken van de tuinarchitectuur in Franse barokstijl. Het gebied ten westen en noordwesten van het kasteel met verspreide boomgroepen in de gazons is aangelegd in de Engelse landschapsstijl.
Het is een zeer bijzonder kasteel, wat ook blijkt uit feit dat het in de top 100 op de lijst van nederlandse monumenten staat.

kasteel Eijsden

Tijdens de openstelling krijgt u toegang tot de kelder en de begane grond vertrekken van het kasteel. Tevens kunt u de tuinen bezoeken en delen van het poortgebouw bekijken. De bezoekers worden rondgeleid in kleine groepen door gidsen die u naar keuze in het Duits, Engels, Frans of Nederlands meer kunnen vertellen over Kasteel Eijsden en haar historie. Een fotopresentatie met deskundige toelichting maakt deel uit van de rondleiding.
Voor een drankje en een hapje kan op deze dagen gebruik gemaakt worden van het tijdelijke terras op de binnenplaats van het kasteel of van “Castalia”, dit is een als tijdelijk café ingerichte ruimte van het poortgebouw.
Kasteel Eijsden is gelegen aan de Graaf de Geloeslaan 8 in Eijsden (circa 10 km ten zuiden van Maastricht in Nederland).
De toegangsprijs voor het kasteel bedraagt inclusief de rondleiding € 7,50 voor volwassen en € 5,00 voor kinderen tot en met 12 jaar.



agendaoverzicht »